Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jen se historie musí stále opakovat :-(

Jeden by řekl, že se lidé ze svých chyb poučí. Většinou se to tak děje, ale zrovna u nás na Jihu je to jen nesplnitelné přání,alespoň co se radních týká. 

Když se po komunálních volbách v roce 2014 na radnici největšího ostravského obvodu usadilo ANO2011 společně s ČSSD a KDU-ČSL, nikdo nečekal zrušení výběrového řízení a následný problém při sečení trávy, se kterým se začalo velmi pozdě a tráva mnohde překračovala jeden metr výšky. Radní se dokola hájili, že v zájmu úspory financí a otevřenosti radnice se jinak zachovat nemohli a lidé si brzy zvykli. Sice se problémy s trávou opakovaly, ale s každým dalším rokem byly menší a menší. Přešlapů měla pak radnice ještě několik, ale bohužel většina voličů, kteří se v roce 2018 dostavili k volbám, je zřejmě zapomněla či nezaregistrovala a tak na radnici opět zasedlo ANO2011, tentokrát společně s Hnutím OSTRAVAK a ODS.

Když pominu hned první jednání zastupitelstva, kde jak Hnutí OSTRAVAK tak ODS zapomněli, jak vehementně z opozičních řad kritizovali zbytečně moc uvolněných radních a v rámci kompromisu nepodpořili jejich snížení, první lednový sníh ukázal jak radním záleží na  zdraví občanů a co pro ně znamená plnění svých povinností.

Na druhém jednání zastupitelstva dne 14.12.2018 byli radní upozorněni na fakt, že obvod nemá podepsánu smlouvu o zimní údržbě. Místostarosta Hubner i starosta Bednář tvrdili, že ikdyž by nedošlo k podpisu smlouvy, Ostravské komunikace a Technické služby Ostrava-Jih zimní údržbu zvládnou, ale že to vypadá nadějně a smlouvy budou v brzké době podepsány. Starosta neopoměl ještě zdůraznit, že nepodepsáním smluv obvod ušetřil velké finanční úspory.

V pátek 4.1.2019 jsem byl při cestě do práce velmi nemile překvapen, když na sídlišti Bělský les a i jinde v obvodu Jih nebylo ani památky po odhrnutí sněhu z chodníků, zatímco zastávky MHD a chodníky v Porubě byly uklizeny. Již dávno nesněžilo a ani při odpolední cestě z práce domů jsem na Jihu nepotkal jediný odhrnutý chodník. Všechen sníh byl na chodnících jen ušlapán stovkami bot, posypový materiál žádný a ani večer jsem nikde nezaznamenal průjezd vozů zimní údržby. Když jsem se pak v sobotu ráno dozvěděl o vážném úrazu seniora v Hrabůvce, který se zranil na chodníku, jehož schůdnost nezajistil obvod, jakožto správce, začal jsem se ptát, jak je to možné. Po krátkém čase se na profilu městského obvodu objevila informace o tom, že i do našeho obvodu přišla zima a občané se na to musejí připravit jak oblečením tak opatrností při chůzi. Jen mimochodem bylo zmíněno, že radnice dosud nemá uzavřenu smlouvu na zimní údržbu, protože neúspěšný uchazeč se proti výběrovému řízení odvolala a orgány dosud nerozhodly, ale že Ostravské komunikace a Technické služby vše zvládnou a kdyby se přesto objevily potíže, že mají občané mít trpělivost, že se vše řeší. Zároveň však bylo zdůrazněno, že zimní údržba je prováděna v souladu se zákonem, a to tak ,že je vyhlašována až při souvislé vrstvě 5cm.

V sobotu během dne došlo k oblevě a část sněhu odtála, bohužel večer vše opět zrmzlo a situace se ještě zhoršila. V neděli jsem v ulici viděl první sypač projíždějící po silnici, na chodnících však údržba neproběhla. Ani v rámci pondělního mrazivého dne evidentně žádná údržba neproběhla a chodníky na sídlišti Bělský les jsou jedno velké kluziště.

Z vyjádření místostarosty Hubnera během prosincového zastupitelstva vyplývá, že posypové soli mají technické služby dostatek, ale evidentně již zapomněl na počet strojů, které mohou chodníky udržovat. Těch mají Technické služby evidentně nedostatek, což však správný hospodář, jakým by radnice měla být, musel vědět již tenkrát. Zejména po zkušenosti s pozdním podpisem smluv na sečení trávy v roce 2015, by člověk očekával obezřetnější přístup. Bohužel pro občany městského obvodu Ostrava-Jih se radní nepoučili a nyní je z největšího městského obvodu největší městské kluziště.

V neposlední řadě se opět na tomto případě ukázalo, jak zákeřně postupují představitelé radnice na fcb profilu, kdy opět došlo na mazání mých komentářů, které se nehodí. 

Je smutné, že ani částečná změna ve vedení radnice neměla vliv na schopnost přiznat chybu a poučit se z ní :-( Už jsem se zařekl psát blog a nervovat se s naší radnicí, ale když jsem si dnes prohlédl záznam z jednání zastupitelstva ze dne 14.12.2018 (3:52min), je mi zle z toho, že radní a zastupitelé moc dobře museli vědět, že si Technické služby nemohou poradit s údržbou celého obvodu a hlavně, že PENÍZE JSOU ZASE JEDNOU NAD ZDRAVÍM OBČANŮ :-(

https://www.youtube.com/watch?v=Ay4aBDP83D4&fbclid=IwAR0VQEGkPhIaNC9GYk3AIm1VY-BOtZqyQ0nSGW_QG_44PNF7LoBn58ceLXA

Autor: Pavel Janík | pondělí 7.1.2019 22:03 | karma článku: 8,72 | přečteno: 387x
  • Další články autora

Pavel Janík

Víra ve změnu a následná realita

Je smutné, že se starosta městského obvodu Ostrava-Jih pravidelně chvástá jak s občany diskutuje a jak jim pomáhá při řešení problémů. Bohužel já jsem měl opakovaně smůlu.

16.7.2018 v 10:40 | Karma: 6,91 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

A zase ten starosta...

Dlouho jsem nepsal, protože jsem nejprve musel vyřešit potřebu některých lidí dokázat mi, jak to chodí se svobodou slova, když má člověk vlivné přátelé a moc. Dnes jsem však už nevydržel a zase se pokusím vypsat svůj názor.

8.6.2018 v 0:16 | Karma: 12,60 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Omluva řediteli ZŠ a MŠ B.Dvorského panu Mgr. M.Kosíkovi a pedagogům

Každý má právo na svobodu slova, ale vždy se může stát, že psaná forma nemusí být vždy pochopena tak jak je myšlena.

25.4.2018 v 20:31 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Zásady - k čemu? Zbytečnost!

Nedávno jsem zde přemýšlel, k čemu je starosta, který neví o důležitých věcech v obvodu. Dnes nechápu, proč radnice schvaluje Zásady, když se jimi neřídí :-(

28.11.2017 v 12:27 | Karma: 9,48 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

K čemu máme na Jihu starostu?

Zařekl jsem se, že už nebudu stav Jihu komentovat, ale po včerejším vystoupení starosty městského obvodu Ostrava Jih to jednoduše nejde.

31.10.2017 v 12:09 | Karma: 12,90 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Jsem fyzioterapeut a mám dvě malé dcery. Zajímá mne dění ve městě, ve kterém žiji a není mi lhostejné, jak vedení obvodu nakládá se svěřenou mocí a poukazuji a budu poukazovat i dále na polopravdy a lži, kterými radnice "krmí" věřejnost pomocí  médií placených z peněz občanů.
Zároveň poukazuji na chyby, kterých se dopouští. Ne proto, abych je špinil, ale proto, aby MĚLI ZPĚTNOU VAZBU a mohli se z ní poučit.

Seznam rubrik