Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A zase ten starosta...

Dlouho jsem nepsal, protože jsem nejprve musel vyřešit potřebu některých lidí dokázat mi, jak to chodí se svobodou slova, když má člověk vlivné přátelé a moc. Dnes jsem však už nevydržel a zase se pokusím vypsat svůj názor. 

Sice jsem nebyl přítomen na dnešním jednání zastupitelstva,  ale díky přátelům jsem se něco z jeho průběhu dozvěděl. 

Když pominu aroganci radního Rykaly,  který si dovolil osočit dlouhodobou ředitelku ZŠ F.Formana, paní Ivonu Klímovou, že její nástupkyně,  dosazená touto Radou, musí hasit její průšvihy.  Mimochodem se jedná o paní ředitelku,  která byla policií přistižena při řízení pod vlivem alkoholu, na kterou zaměstnanci školy inspekci poslali anonymní dopis s velmi detailními pochybeními a u které se kontrolní komise zdržela místo obvyklých několika dní, několik týdnů.

Když pominu veřejnou stížnost rodičů dětí navštěvujících MŠ Srbská na jednání tamní ředitelky,  což svědčí o práci radního Rykaly. 

Neodpustím si reagovat na slova starosty Bednáře,  která měla padnout v souvislosti s prohranou žalobou  AWT Rekultivace.  Této firmě bude nyní radnice vyplácet bezmála dva miliony korun, které radnice odmítla vyplatit za pokosy v roce 2015. Soudce v rozsudku mimojiné uvádí, že si radnice musela být vědoma,  při rušení výběrového řízení na konci roku 2014, že nové nestihne díky lhůtám včas, na což ostatně upozorňovali mnozí již tenkrát. Radnice však povolala jiné firmy, kterým bez výběrového řízení dala zakázku s několikanásobnou cenou za metr čtvereční pokosu a firmě AWT Rekultivace odmítla vyplatit část vystavených faktur a všude se chválili, jak ušetřili oproti původnímu výběrovému řízení přichystanému minulým vedením radnice. O tom, jak pokos vypadal jsem zde již psal,  i o tom  že nové smlouvy se již nápadně podobají smlouvám, které navrhovalo předchozí vedení radnice. 

Proti prohrané žalobě se radnice neodvolá a peníze zaplatí z obecního rozpočtu,  tedy z peněz všech obyvatel,  nikoliv těch, kteří problém způsobili.  A nyní přichází ono dnešní údajné (musím to zdůraznit, protože jsem na jednání nebyl a nerad bych se opět setkal s žalobou) vyjádření pana starosty.  Měl říci něco takového: "Klidně ty peníze zaplatím ze svého,  ale až poté, co právní odbor spočte, kolik peněz jsem do rozpočtu přinesl díky vyhraným žalobám, za které by vlastně mohl spokojeně žít." Pokud toto skutečně pronesl, pak začínám nahlas pochybovat o jeho zdravém rozumu.  Daňoví poplatníci zaplatí díky pochybení radních miliony, které mohly být užity smysluplněji a starosta, místo aby přiznal chybu a alespoň se omluvil,  bude tvrdit, že on by měl dostat nějaké peníze, které "vydělali" právníci, pokud vůbec nějaké existují. Ono se totiž může stát, že naopak takových peněz zaplacených z obecní kasy bude časem ještě mnohem více. V tichosti se totiž přešlo několik trestních oznámení, která radnice proti některým bývalým zaměstnancům podali. A až se tito začnou bránit, může se stát, že za křivé obvinění vymohou pěkné odškodné. A pokud i v největší kauze, kterou pod vedením pana Bednáře radnice vyvolala a to obvinění bývalých radních v souvislosti se zakázkami,  dojdou soudy k jejich nevinně, doufám že nebudou tito moci žalovat radnici za náhradu nemajetkové újmy na cti,  protože by to nakonec platili zase jen obyvatelé Ostravy-Jihu,  protože věřím, že nynější garnitura tam po podzimních volbách nebude.  Ostatně se šušká, že radnice se ve sporu s AWT Rekuktivace neodvolává, protože hrozí, že by při vyhlášení rozsudku v případě prohry,  nemuseli nynější aktéři sedět na pohodlných židlích radních a jejich nástupci bo mohli chtít, aby to zaplatili ze svého. 

Ale je fakt, že by nemuselo být špatné, kdyby někdo spočetl, kolik soudních sporů pan starosta Bednář vyvolal, kolik jich vyhrál a kolik prohrál.  Sice jsem měl o náplni práce starosty trochu jinou představu,  ale človek se stále učí. 

Závěrem mi dovolte jednu prosbu.  Pokud by se tento můj osobní názor kohokoliv dotkl a dotyčný si jej bral osobně a třeba i trpěl,  prosím kontaktujte mne v diskusi níže,  případně administrátor blogu má na mne email.  Nerad bych totiž,  aby se mými osobními názory,  zase muselo zabývat naše soudnictví.  Sice by to bylo lepší,  než být za své názory upálen,  ale věřím, že civilizovaní lidé nepotřebují zbytečně zatěžovat naše přetížené soudy.  Děkuji za pochopení. 

 

Autor: Pavel Janík | pátek 8.6.2018 0:16 | karma článku: 12,60 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Pavel Janík

Proč jen se historie musí stále opakovat :-(

Jeden by řekl, že se lidé ze svých chyb poučí. Většinou se to tak děje, ale zrovna u nás na Jihu je to jen nesplnitelné přání,alespoň co se radních týká.

7.1.2019 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Víra ve změnu a následná realita

Je smutné, že se starosta městského obvodu Ostrava-Jih pravidelně chvástá jak s občany diskutuje a jak jim pomáhá při řešení problémů. Bohužel já jsem měl opakovaně smůlu.

16.7.2018 v 10:40 | Karma: 6,91 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Omluva řediteli ZŠ a MŠ B.Dvorského panu Mgr. M.Kosíkovi a pedagogům

Každý má právo na svobodu slova, ale vždy se může stát, že psaná forma nemusí být vždy pochopena tak jak je myšlena.

25.4.2018 v 20:31 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Zásady - k čemu? Zbytečnost!

Nedávno jsem zde přemýšlel, k čemu je starosta, který neví o důležitých věcech v obvodu. Dnes nechápu, proč radnice schvaluje Zásady, když se jimi neřídí :-(

28.11.2017 v 12:27 | Karma: 9,48 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

K čemu máme na Jihu starostu?

Zařekl jsem se, že už nebudu stav Jihu komentovat, ale po včerejším vystoupení starosty městského obvodu Ostrava Jih to jednoduše nejde.

31.10.2017 v 12:09 | Karma: 12,90 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Jsem fyzioterapeut a mám dvě malé dcery. Zajímá mne dění ve městě, ve kterém žiji a není mi lhostejné, jak vedení obvodu nakládá se svěřenou mocí a poukazuji a budu poukazovat i dále na polopravdy a lži, kterými radnice "krmí" věřejnost pomocí  médií placených z peněz občanů.
Zároveň poukazuji na chyby, kterých se dopouští. Ne proto, abych je špinil, ale proto, aby MĚLI ZPĚTNOU VAZBU a mohli se z ní poučit.

Seznam rubrik